2-4 aylar arası bebeğiniz büyüme atakları yapacak ve bu dönemlerde de artmış bir beslenme talebi olacaktır. Kilo alımı iyiyse, halen istedikçe beslemeniz uygundur. En azından 4 ay dolmadan önce hiçbir ek gıda almamalıdır. Bazen anneler bebeğe birşeyler yedirmek istiyor, sabırsız davranıyorlar, ancak bunun yararı değil zararı olacağı unutulmamalıdır. Doktorun önermediği birşeyi bebeğinize vermeyin!
Uyku:
Artık bebeğiniz, gündüzleri daha uzun sürelerle uyanık kalacaktır. Yaklaşık saatte bir fazla derin olmayan bir uykuya dalabilir. Geceleri, bazen 7 saate dek süren uykular olabilir.
Uygun alışkanlıklar geliştirmek için; bebek uykulu haldeyken ama uykuya dalmadan, yatağına koyun. Bırakması güç alışkanlıklara döneceği için, bu sırada sallamayın, emzik vermeyin veya beslemeyin.
Eğer halen aynı odada yatıyorsanız, bebeği kendi odasına geçirebilirsiniz.
En ufak bir sesini duyunca, hemen yanına koşup onu uyandırmayın. Belki de kendi kendine tekrar uykuya dalmayı başaracaktır.
Gece beslemelerinin mümkün olduğunca sıkıcı olmasını sağlayın, bebekle oynamayın, ona uyarı vermeyin.
Ağlama:
Bebekler ilk 3 ayda normal olarak günde 2-4 saat ağlarlar. Bu, onların kendilerini ifade biçimidir. 3 ay dolayında ağlama giderek azalırken, bunun yerine çok daha zevkli bir süreç, gülümseme ve kahkahalar başlar.
İlk 3 ayda üç saatten uzun süren, haftada en az üç kez yineleyen nedeni bilinmeyen ağlamalara ' Kolik ' denir. Bu ağlamalar, genellikle günün belli saatlerinde özellikle de akşamları olmaktadır.
Gelişim:
Artık bebeğiniz başını daha iyi kontrol edebilir, karın üstü yatırıldığında başını 45 derece kaldırıp etrafa bakabilir.
Gözleriyle hareket eden bir cismi izleyebilir.
Başını ve gözlerini sese döndürür.
Gülümsemeye başlar.
Bebeğin gelişimini nasıl destekleyebilirsiniz?
Karın üstü yatırıp boyun kaslarını güçlendirmesini sağlayın. Parlak renkli, hareketli, sesli oyuncaklarla dikkatini çekin. Yatağının kenarına kontrast rekler içeren resimler, şekiller veya kırılmaz bir ayna iliştirin. Onunla yüz yüze zaman geçirin, konuşun, şarkı söyleyin, sık sık ismiyle hitap edin.
Güvenlik:
Bebeğiniz artık tüm vücut bölümlerini daha iyi hareket ettirmekte, ancak henüz tam kontrol sağlayamamaktadır.Onun bıraktığınız yerde hareketsiz kalacağını varsaymayın!
Asla , yüksek bir yerde bebeği yalnız bırakmayın.
Bebek yatağında daima parmaklıklar kaldırılmış olmalı.
Bebeğin banyo suyunun sıcaklığını daima önceden kontrol edin.
Bebeğin hassas cildini güneşten koruyun.
Oyuncak ve çıngıraklar bebeğin yutamayacağı kadar büyük olmalı, keskin kenarları , kopan küçük parçaları olmamalıdır.
Bebeğin emziğini boynuna bağlamayın.
Arabada, yüzü arkaya dönük olacak şekilde özel araba koltuğunda oturtun.
Asla, bebeği arabada yalnız bırakmayın.
Arabanın arka camında, ani bir fren halinde bebeğe zarar verebilecek eşyalar bulundurmayın.
Zehirlenmeleri önlemek için; bebeğe doktorun önermediği herhangi bir ilaç vermeyin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder