Google Reklamları

30 Haziran 2010 Çarşamba

ÇOCUKLARDA YAZ İSHALİ


Yaz aylarında etkeni belirsiz çocuk ishalleri sık görülür.Bunlara genel olarak çocuk yaz ishalleri denir..Şiddetli etkenin niteliğine ya da enfeksiyonun derecesine göre değişir. Birçok etken ve virüslerin ishallerde katkısı vardır.

Çocuk yaz ishalleri genellikle birden başlar. Genel bir kırgınlık, sıvı ve yarı sıvı dışkı çıkarma hızlı ilerleme ile belirgin bir hastalık niteliğindedir. Vakaların aşağı yukarı üçte biri oranında dışkıda mukus bulunur. Nadiren kan olur ishalin şiddeti ile orantılıdır. İşeme hissi karın ağrıları sık görülür. Beslenmenin bozulması yaz ishallerinin en önemli nedenini oluşturur. Bu zamanda çocuk çok su kaybeder. Çocuğun yitirdiği sıvının yerine konulmaması ileri derece sıvı kaybına neden olur. Ve hayati tehlikeye sokar.

Halk arasında ishalli çocuklara su verilmemesi gerektiği şeklinde yaygın bir kanı vardır. Aksine bol miktarda sıvı verilmelidir. Özel sıvı bir litre temiz suyun içersinde bir tatlı kaşığı şeker bir tatlı kaşığı tuz bir çay kaşığı da karbonat konularak hazırlanır. Bu çay ya da evde hazırlanacak başka meyve suları da olabilir. Bütün bunların amacı çocuğun yitirdiği elektrolit ve sıvıların yerine konulmasıdır. Yeterli sıvı verilmediği takdirde çocuğun ağzı, derisi kurur. Deri adeta lastik kıvamı alır. Karın derileri sıkılıp kaldırıldığında gerginliği olmadığı için bir süre hamur kıvamında kalır. Bu çocukta hayati tehlike olduğunu gösterir. Fazla su yitirdi ise, karın derisinin eski halini alması gecikir. Bu durumda çocuk hastaneye götürülerek sıvıların damar yolu ile tamamlanması sağlanır.

İSHAL VE İLAÇ

İshalde tehlike bağırsaklardan yitirilen su nedeni ile susuz kalması bunun sonucu olarak kalp yetmezliğinden çocuğun ölmesidir.

İshalde en önemli tedavi bağırsaklardan yitirilen suyun yerine konulması olur. Mümkün olduğu kadar Kolay emilebilecek miktarda su ve bazı minerallerin içilmesi ile ishalle ilgili sorunlar ortadan kalkar. İshal ilaçlarının içerisinde bol miktarda kil vardır. Kil bağırsaktan salgılanan suyu emerek ishalin durmuş olduğu kanısını uyandırır. Oysa bağırsaklarda su kaybı devam eder. Bu durumda çocukta ani ölümler bile meydana gelebilir. Bazı ilaçlarda bağırsakların hareketini durdurur. Buda bağırsakta biriken mikropların kana karışması sonucu zehirlenme meydana getirir. Bu nedenle çocuk ishalinde eczanelerden gelişi güzel ilaç alarak vermeyin. Çocuğu ölüme götürür.

Tedavi gerektiren ishallerden biri kolera öteki ise tifodur. Ki ilaçlarla evde tedavi etme imkânı yoktur. Bu hastalıklara yakalanmış çocuklar hastanede bir süre tedavi gördükten sonra iyileşirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder