Sayfalar
Google Reklamları
28 Haziran 2010 Pazartesi
Çocuklarda Süt Dişlerinin Önemi
Süt dişleri değişken olabilmekle beraber ortalama 6 aydan sonra ilk olarak sıklıkla alt ön bölgede başlayarak sürmeye başlar ve yine değişebilmekle beraber yaklaşık olarak 3 yaşında tamamlanır. Bu dönemde çocuğunuzun ağzında toplam 20 adet (5 üst sağ çene, 5 üst sol çene, 5 alt sağ çene ve 5 alt sol çene olmak üzere) süt dişi dişi alt ve üst çenede simetrik olarak yerleşir.
Bu dönemde süt dişlerinin çapraşık veya aralıklı olması ileride sürecek olan kalıcı dişlerin çapraşıklığı veya şekli için belirleyici bir faktör değildir. Süt diş dizisi döneminde alt ve üst çenede görebileceğiniz dişler arası boşluklar aksine kalıcı dişler sürerken kalıcı dişlerin doğru şekilde yerleşmelerinde ve sürme mekanizmalarında yardımcı olabilmektedir.
Süt diş dizisi döneminde bebeğimizin sağlıklı dişlere sahip olması ve biberon çürüklerinden korunması gerekmektedir. Süt dişleri bu dönemde yeni yeni başlayan konuşma fonksiyonunda ses ve harflerin doğru çıkarılılması yönünden, ayrıca görünüm, ısırma ve yeme fonksiyonları açısından önem taşımaktadır. Süt dişleri, yerlerine gelecek olan kalıcı dişler için çenelerde yer tutucu ve sürme yönü belirleyici olarak da görev yapmaktadırlar. Bu nedenle, süt diş dizisi döneminde diş çekimi yapılması son çare olarak değerlendirilmesi gereken tedavi alternatifi olmalıdır.
Erken dönemde ağızlarında diş çürüğü saptanan çocuklarda yeterli ağız hijyeni girişimleri sağlanamazsa ileri yaşlarda sürekli dişlenme döneminde de çürük riskini daha yüksek olduğu yapılan araştırmalarda tespit edilmiştir.
Erken dönemde yapılan süt dişi çekimleri beslenme bozukluklarına ve çocukta kilo kaybına yol açabilmektedir. Bununla beraber kalıcı dişerin sürme periyotlarını değiştirebilmekte ve doğru şekilde yerleşmelerine engel olabilmektedir. Bu yüzden erken yapılan süt dişi çekimlerinden sonra sürekli dişlerin sürmesi için gereken yerlerin korunması için yapılması gerekli olan “yer tutucu apareyler” ile ilgili olarak pedodontist/dişhekiminizden tavsiye almanızda büyük fayda vardır.
Büyüme ve gelişme döneminde özellikle sistemik herhangi bir hastalığa sahip olan çocuklarımızda (kalp hastalığı, astım, böbrek hastalığı, kan değerleri ile ilgili sorunlar...vs) ağız-diş sağlığının sağlanması daha büyük önem taşımakta olduğu, ağız içinde çürük nedeni ile oluşabilecek herhangi bir enfeksiyonun bu durumlarda hayati önem taşıyabileceği unutulmamalıdır.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder