Sayfalar
Google Reklamları
2 Temmuz 2010 Cuma
Omuz, Kol ve Sırt ağrısı
Sık aralıkla devam eden boyun, omuz, kol ve sırt ağrılarımız ve beraberinde baş dönmesi, baş ağrısı, halsizlik, iştahsızlık, uykusuzluk vs gibi akut veya iltihabi bir şikayetle birlikte ortaya çıkmış ise, bu ağrılar ve gerisinde yatan rahatsızlığın sebebini bulmak ıçın, gerekli teşhis tahlil ve tetkiklerle bulmak gerekir, ilaç ve diğer korucu tedavine rağmen ciddi bir sonuç elde edilememiş, geçmek bilmeyen boyun, omuz, kol ve sırt ağrıları devam ediyorsa. sık aralıkla boyun tutulması oluyorsa , mutlaka uzman hekime baş urulması tedavi yapılması gerekir.
Bu tür şikayetler özellikle masa başı iş yapanlar, sürekli direksiyon başındaki söfürler, bankalarda,borsada vs. mesaisi bilgisayar başında geçen operatörler vs.
Bu ve benzeri meslek gruplarının en büyük riski hareket kısıtlılığıdır. Bu sebeple özellikle boyun sırt ve omuzlarda bulunan kas grupları zaman içinde kasılmaya, spazma ve beraberinde kan dolaşım bozukluklarına vs sebep olacak derecede tembelleşir. Oysa bu bölge,boyun ile vücudun bütün organlarını sevk ve idare eden “beyin” ile “vücut” arasında bir iletişim köprüsüdür. Bu bakımdan çok önemli bir görevi vardır.
Bir kere vücudu idare edecek olan beyin, tüm gereksinimlerini boyun yoluyla karşılar. Beyni besleyecek kan damarları, ona sinyal ulaştıracak sinirler vs boyundan geçer. Diğer taraftan beyinden ellere kollara ayaklara vs. verilecek tüm komutlar yine boyundan geçer.
İşte zaman içinde bu bölgede duruş oturuş bozuklukları, hareket kısıtlılığı ve diğer birçok etken sebebiyle meydana gelen boyundaki kas kasılmaları, kireçlenme, boyun omurliği kayması, boyun fıtığı gibi durumlar vücudun iletişim sistemini zorda bırakır. Bu durum aslında gizli açık yaşanan birçok rahatsızlığın temel faktörüdür.
Böylesi durumlarda vücut uyarı sistemini devreye sokar ve boyun bölgesinde, omuzlarda ve sırtta ağrılar belirir. Bu ağrılar ilk zamanlarda biraz dinlenince geçer. Çünkü yeni başlangıçtır. Ama zamanla sizi rahatsız edecek hal alır. Ancak bu şikayetlerle gidildiğince genelde ciddi bir teşhis konulamaz. Ancak şahıs artık halsizlikten, yorgunluktan vs söz etmeye başlamıştır.
Bu şikayetlerin sebebi, bu bölgelerin iyi kan alamaması, beyne gerekli kan gidememesi sebebiyle ortaya çıkan şikayetlerdir.
Bu şikayetler ileriki yıllarda bazen farklı ağrı ve rahatsızlık olarak ortaya çıkar. Örneğin bazen kalp çarpıntısı, tansiyon bozukluğu, kulakta uğultu çınlama, kabızlık, hazımsızlık, şişkinlik gaz gibi şikayetler ortaya çıkar. Ve bu şikayetler dile getirilerek yapılan müracaatlarda, şahıs şikayetini böyle söyleyince doktor da ona göre yaklaşımda bulunur. Konulan teşhis ve verilen tedavilerin bir kısmı bu bakımdan sonuçsuz kalır.
Oysa bu tür boyun omuz ve sırt ağrısı şikayeti olanların yapması gereken bazı basit ama önemli davranışlar vardır. Masa başından arada bir kalkıp gezinmek. ortamı havalandırmak, spor yapamasa bile yürüyüş yapmak, arada bir de olsa merdiven çıkmak vücudu hareketli kılacak davranışlardandır.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder