Google Reklamları

28 Haziran 2010 Pazartesi

Uykusuzluk


Uyuyamıyorsunuz veya gece uyanıp bir daha uyuyamıyorsunuz. Sorun günlerce, hatta aylarca sürüyor.

Uykusuzluğun Nedenleri

Kafein, alkol ya da uyuşturucu: Kahve, çay veya kola içtiniz ya da çikolata yediniz, muhtemelen de çok fazla. Eğer hassassanız, azıcık kafein bile uykunuzu kaçırır. Belki de yatmadan önce sigara içiyorsunuz, burun tıkanıklığını azaltıcı reçetesiz ilaçlar, soğuk algınlığı ilaçları, diyet hapları veya bronşit ilacı kullanıyorsunuz.

Uyku ilaçları ve alkol bazen uykunuzu getirir ama uykusuzluğu yeniden gündeme getirir (çünkü vücudunuz uyuyabilmek için uyku ilaçlarına ve alkole alışır). Uyku hapları ve alkolle gelen uyku hafiftir ve huzursuzdur.

Tıbbi sorun: Kronik ağrınız var, özellikle de ileri yaştaysanız ve eklem hastalığına yakalanmışsanız. Anjin (göğüs ağrısı) veya bir kalp hastalığı nedeniyle nefes alma zorluğunuz (nefes darlığı bölümüne bakınız) var. Horlamalı veya huzursuz uyuyorsunuz, gün içinde uykunuz geliyor, uyku apnesi (uyuşukluk bölümüne bakınız) söz konusu. Prostat sorunları (prostat sorunları bölümüne bakınız), şeker hastalığı (şeker hastalığı bölümüne bakınız) ve idrar yolları enfeksiyonu da sık sık idrara çıkmaktan uykunuzu kaçırabilir. Alerjiniz veya kronik tıkayıcı akciğer hastalığı gibi bir solunum rahatsızlığınız (kronik bronşit bölümüne bakınız) varsa, yatarken nefes alamamak sizi uyutmayabilir. Hareketli bacak sendromu varsa, bacaklarınızdaki seğirme sizi uyutmayabilir.

Diğer Nedenler

Bunaltı ve stres, depresyon, psikiyatrik bozukluk, gece geç vakit egzersiz yapmak, düzenli egzersiz yapmamak, gürültü, menopozla ilgili sıcak basması, gündüz şekerleme yapma.

Kendiniz Ne Yapabilirsiniz?

- Uyumak için mücadele etmeyi bir kenara bırakın. Eğer 20 dakika içinde uyuyamazsanız, kalkın ve kitap veya dergi okuyarak, gevşeme teknikleri kullanarak, hafif müzik dinleyerek gevşeyin.
- Uyumak için alkol içmeyin, bunun yerine ılık sütü deneyin.
- Geceleri sıcak ve ter basıyorsa, uyumadan önce yelpaze kullanın. Eğer bu sıkıntılar menopozdan (vajina kanaması bölümüne bakınız) kaynaklanıyorsa, doktorunuza danışın, ilaç yazması gerekebilir.

Önlem

- Nedenini bulun, etmenleri azaltın veya sınırlayın.
- Yatak odanızda dinlenmek, uyumak ve seks dışında hiçbir şey yapmayın.
- Yatmadan önce ılık (veya sıcak) duş alın.
- Yatmadan önce 3 saat bir şey yemeyin. Akşam yemeğinde tahıl, ekmek, meyve ve (süt, hindi veya ton balığı gibi ) L-triptofen içeren uyku getirici gıdalar yiyin.
- Yatmadan önce sigara içmeyin. Sigarayı bırakmaya çalışın.
- Hem gündüz hem de gece kafeinden uzak durun. Diyet yiyeceklerinde, pek çok hazır yemekte ve aynı zamanda çay, kahve ve çikolatada kafein bulunduğunu unutmayın.
- Uykunuz yoksa, yatmaya gitmeyin. Gece hangi saatte yatmış olursanız olun, sabahları aynı saatte kalkmaya çalışın.
- Yatak odanızı huzurlu kılın. Temiz çarşaf ve yastık kılıfı kullanın. Temiz hava ve karanlık uykuya yardım eder. Odanız çok sıcak olmasın. Gürültüyü azaltın veya kamufle edin.
- Gece geç vakit egzersiz yapmayın.
- Gündüz şekerlemelerini bırakın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder